Fotograf: Bengt Wanselius

Program för medlemmar

Drottningholmsteaterns Vänner ska, förutom att stödja föreställningsverksamheten på Drottningholms Slottsteater, också öka kunskapen och intresset kring teaterns verksamhet och den tid som teatern representerar. Som medlem i Vänföreningen har man, utöver det program som teatern erbjuder, tillgång till unika kulturevenemang, intressanta föreläsningar och besök i spännande 1700-talsmiljöer under hela året samt musik och kulturresor i Sverige och utomlands.

Om du inte redan är medlem, köp ett medlemskap här. Välkommen!

Foto:

I Drottning Lovisa Ulrikas fotspår på Nationalmuseum

Följ med på Drottning Lovisa Ulrikas (1720-1782) dramatiska livsresa genom att se samtida konstföremål på Nationalmuseum. Konstpedagog Katarina Wendt Englund ger oss en specialvisning där vi följer hovets och konstsamlingarnas utveckling under frihetstiden, en konstnärligt blomstrande och omvälvande epok i svenskt kulturliv.

Lovisa Ulrika var dotter till Fredrik Vilhelm I av Preussen och Sofia Dorotea av Hannover, samt syster till Fredrik den store. Hon gifte sig 1744 med svenske tronföljaren Adolf Fredrik. Av deras fem barn uppnådde fyra vuxen ålder. Två blev kungar: Gustav III och Karl XIII.

Tidigt invecklades hon i partistriderna och tog ledningen för hovets ambition att stärka kungamakten. Hon kom att ha ett stort inflytande på makens politik. 1756 var hon en drivande kraft bakom en statskupp för att minska riksdagens makt och stärka kungens ställning, men planerna gick om intet. Efter detta sköts hon i bakgrunden av sin son kronprins Gustav och efter makens död var hennes politiska roll överspelad.

Lovisa Ulrika grundar Vitterhetsakademien (1753) för att främja konsterna och vetenskaperna, hon, bygger Drottningholmsteatern, beskyddar konstnärer och ger finansiellt stöd till Sveriges första feministiska poet, författarinnan Hedvig Charlotta Nordenflycht. Drottning Lovisa Ulrika misslyckades med sina politiska maktambitioner, men hon lämnade efter sig något mer varaktigt i Sverige; en tid av upplysning, nyfikenhet, konstnärlig blomstring och kunskapstörst.

Datum: Onsdag 10 april 2024
Tid: 17.30 – ca 18.30
Plats: Nationalmuseum, vid receptionen
Pris: 295 kr per person (185 kr om du har medlemskort i Nationalmusei vänner e dyl)

Om du har med dig medlemskort i Nationalmusei vänner, Nationalmuseums Årskort, Sveriges Museum-kortet eller ICOM så betalar du ej entreávgift och då kostar visningen endast 185 kronor.

Visningen är endast för medlemmar. 

Foto: Drottningholms Slottsteater

Introduktion för nya medlemmar till Drottningholms Slottsteater och Drottningholmsteaterns Vänförening

Välkommen till en introduktion av Drottningholms Slottsteater och Drottningholmsteaterns Vänner!

18.00 Wilhelm Lüning, ordförande, hälsar välkommen och berättar om Vänföreningens verksamhet och vision.
Teaterchef Anna Karinsdotter berättar om teaterhusets historia och hur det är att driva en föreställningsverksamhet i ett av Europas främsta kulturarv.
Willmar Sauter, professor i teaterhistoria, berättar om Vänföreningens historia.
19.00 – ca 20.00 Guidade turer i mindre grupper utgår från teatersalongen. Vi får se maskineriet, logehuset och ateljén vilket är delar av teatern som inte visas på ordinarie guidningar. Våra värdar är kollegerna på teatern.

Lättare förtäring serveras alla grupper i omgångar i Déjeunersalongen som ligger i anslutning till teatersalongen. (Då konservering av teaterns originalkulisser pågår i Déjeunersalongen är utrymmet för servering begränsat under våren.)

Tid: torsdagen den 8 maj 2025 kl. 18.00 till ca 20.30
Plats: Drottningholms Slottsteater
Begränsat antal platser.
Är Du rörelsehindrad? Hör av Dig till kansliet via mail så återkommer vi med information och planering för Ditt besök. dtv@drottningholmsteaternsvanner.se

Anmäl dig här.

Ref. Barbro Stribolt “Scenery from Swedish Court Theatres”, 2002 ISBN 91-7031-127-7

Årsmöte Drottningholmsteaterns Vänner med visning av teaterns mest värdefulla originalkulisser 21 maj 2025

Välkommen till Årsmöte för Drottningholmsteaterns Vänner!

Formgivaren och scenografen Tor Cederman inleder med att visa ”Bibiena-kulisserna” som under kort tid får sättas upp på scenen efter att konserveringen är färdig. Carlo Bibienas  (1724-1787) egenhändigt målade kulisser hävdas vara de enda bevarade i världen. Därefter följer årsmötet under ledning av ordförande Wilhelm Lüning. I Déjeunersalongen pågår konserveringen, något vi får beskåda, men ”mingelytan” är därför starkt begränsad.
I år har vi därför ingen möjlighet att servera någon dryck eller förtäring efter årsmötet.

Tid: onsdagen den 21 maj 2025 kl. 18.00 till ca 19.30
Plats: Drottningholms Slottsteater
Begränsat antal platser.
Är Du rörelsehindrad? Hör av Dig till kansliet via mail så återkommer vi med information och planering för Ditt besök. dtv@drottningholmsteaternsvanner.se

Anmäl dig här.

Duarte Barros, en av stipendiaterna 2024. Foto: Markus Gårder

Vännernas Högtidssammankomst 2025

Välkommen till Drottningholmsteaterns Vänners årliga försommarfest den 11 juni på Drottningholmsteatern!

D.D.M.M. Konungen och Drottningen deltar i festligheterna som bjuder på ett lustfyllt divertissement med årets stipendiater och en ensemble ur Drottningholmsteaterns orkester. Arrangemang av Tuvalisa Rangström, musikalisk ledning av Elin Gabrielsson.

Tid: onsdagen den 11 juni 2025 kl. 18.00
Pris: 345 kronor
Ta gärna med en gäst!
Biljetterna skickas ut via e-mail från teaterns biljettleverantör Nortic.

 

Koreografen Jean Börlin

Specialvisning av nyöppnade Svartsjö Slott 18 juni resp 28 augusti kl. 18.15

 

Bild: Slåtterfest vid Svartsjö, Pehr Hilleströms, ca 1780

Med anor från medeltiden uppfördes det nuvarande Svartsjö Slott på 1700-talet och var det första i rokokostil i Sverige. Jaktslottet blev Lovisa Ulrikas änkesäte från 1771. Välkommen på en unik visning med kulturhistorikern Stina Odlinder Haubo.

Plats: Svartsjö Slott, Färingsö
Tider: onsdagen den 18 juni 2025 kl. 18.15 – 19.30
torsdagen den 28 augusti 2025 kl. 18.15 -19.30
Pris: 250 kr
Visningen är för medlemmar. Antalet platser är begränsat!

Om Svartsjö Slott:

Svartsjö, på Färingsön i Mälaren, har anor långt tillbaka i tiden. Här låg redan under medeltiden ett större stenhus som Gustav Vasa och hans söner Erik XIV och Johan III under 1500-talet lät bygga ut till en både ståtlig och säregen renässansanläggning. Vasa slottet var mycket uppskattat även av Gustav II Adolf, men förstördes i en eldsvåda 1687 och de kungliga fick därefter bo i en stor timrad byggnad när de jagade på Svartsjö.

På 1730-talet var huset förfallet och Fredrik I, som gillade att jaga, lät uppföra ett litet elegant jaktslott efter Carl Hårlemans ritningar, mittpartiet av det nuvarande slottet. Med inspiration från sin senaste resa till Frankrike skapade han här Sveriges första rokokoslott som blev mönsterbildande för 1700-talets svenska herrgårdar.

I början av 1770-talet byggdes slottet ut efter Carl Fredrik Adelcrantz ritningar och 1777, sedan hon tvingats lämna Drottningholm, blev Svartsjö Lovisa Ulrikas sommarresidens. Den 16 juli avled änkedrottningen på Svartsjö.

Efter en period som fångvårdsanstalt rustades slottet upp under 1990-talet och den eleganta rokokomiljön återställdes.

skiss: Anna Kjellsdotter

Fribiljetter för medlemmar till förberedande genrep “Orpheus oder die wunderbare Beständigkeit der Liebe”

Medlemmar har möjlighet att få fribiljetter till förberedande genrep. Dessa biljetter är mycket eftertraktade och vi vill därför be dig tänka på att dessa biljetter är personliga och en förmån endast för medlemmar i Drottningholmsteaterns Vänner. Maximalt 2 medlemmar per bokning.

Drottningholms Slottsteater hälsar dig som medlem i Drottningholmsteaterns Vänner välkommen att närvara vid ensemblens första repetition inför publik, det förberedande genrepet.

Läs mer om George Phlipp Telemanns Orpheus — på Drottningholms Slottsteaters hemsida. 

Tider:
18.00 Introduktion (svenska) i Déjeunersalongen
19.00 – ca 21.30 Orpheus inklusive en paus
NB. För dig som förbeställer taxi, räkna med att ni är ute ur teatersalongen ca. 21.45.

Anmälan: Biljetterna bokas via Drottningholmsteaterns biljettleverantör, Nortic www.nortic.se/ticket/event/65993 eller via mail till biljett@dtm.se senast 3 juni 2025 efter principen ”först till kvarn”.
Det går även bra att höra av sig till Vänföreningens kansli!
NB. Nortic genomför alla köp via Klarna, oavsett om biljetten är kostnadsfri.

Meddela biljett@dtm.se om du behöver en handikappanpassad plats.