Fotograf: Bengt Wanselius

Program för medlemmar

Drottningholmsteaterns Vänner ska, förutom att stödja föreställningsverksamheten på Drottningholms Slottsteater, också öka kunskapen och intresset kring teaterns verksamhet och den tid som teatern representerar. Som medlem i Vänföreningen har man, utöver det program som teatern erbjuder, tillgång till unika kulturevenemang, intressanta föreläsningar och besök i spännande 1700-talsmiljöer under hela året samt musik och kulturresor i Sverige och utomlands.

Om du inte redan är medlem, köp ett medlemskap här. Välkommen!

Handtryckta tapeter

Välkommen till en kväll på tapetmakeriet Handtryckta tapeter på Långholmen. Här i den före detta fångvaktarbostaden finns en gedigen kunskap kring tapetens historia, traditionellt handtryckstekniker samt en unik och omfattande kollektion av tapeter och bårder från 1700-talet och framåt. Bland annat finns en stor samling tapefragment av tapetmakaren Johan Norman som var verksam i Stockholm i slutet av 1700-talet och vars tapeter finns på Drottningholmsteatern.

Plats: Handtryckta tapeter, Långholmen
Tid: tisdagen den 21 april
Pris: 150 kronor

Anmälan senast den 31 mars till www.drottningholmsteaternsvanner.se
eller telefon 08-556 931 12

Inställt på grund av Coronapandemin

Specialvisning av Drottning Lovisa Ulrikas museikabinett på Drottningholms slott

Lovisa Ulrika, Sveriges Drottning 1751-1771 och mor till Gustav III, var en av de mest framträdande gestalterna i frihetstidens politiska, konstnärliga och litterära liv. Flera av våra främsta arkitektoniska minnesmärken från 1700-talet förknippas med hennes namn. I år är de 300 år sedan hon föddes. Vi är mycket glada att vi kan bjuda in till en exklusiv visning a de delar av Drottningholms slotts som byggdes och inreddes för Drottning Lovisa Ulrikas samlingar bland annat Biblioteket, Myntkabinettet och Naturaliekabinettet. Vår guide den här kvällen är Meri Laine, docent i konstvetenskap med gedigen kunskap om furstliga miljöer i allmänhet och Lovisa Ulrika i synnerhet.

Plats: Drottningholms slott
Tid: torsdagen den 14 maj klockan 17.30
Pris: 200 kronor

Anmälan senast den 14 april på www.drottningholmsteaternsvanner.se eller telefon
08-556 931 12

Inställt på grund av Coronapandemin

Foto: Johan Jeppsson

Vännernas Högtidssammankomst

Varmt välkommen till Drottningholmsteaterns Vänners årliga försommarfest på Drottningholms Slottsteater med sång, musik och dans av årets stipendiater! DD.MM Konungen och Drottningen deltar i festligheterna. Vännernas Operastipendium på 100 000 kronor delas ut till en sångare som just avslutat sin högskoleutbildning. Dessutom delas stipendier för utbildning och förkovran ut till sångare, musiker och dansare som medverkat på teatern., Drottningholmsteaterns orkester på tidstrogna instrument.

Plats: Drottningholms Slottsteater
Tid: onsdagen den 3 juni klockan 19.00
Pris: 300 kronor

 

Anmälan senast den 4 maj på www.drottningholmsteaternsvanner.se
eller telefon 08-556 931 12

Inställt på grund av Coronapandemin

Stadsvandring i Gamla Stan

I år är det 500 år sedan Stockholms blodbad då 82 personer avrättades på Stortorget i Gamla Stan. Tina Rodhe, chef för Medeltidsmuseet tar med oss på en vandring genom de historiskt intressanta gränderna i Gamla Stan.

Tid: tisdagen den 29 september klockan 17.00 till ca 18.30

Pris: 295 kronor per person. Antalet platser är begränsat till 15 personer. Betalning efter bekräftelse om plats. Endast för medlemmar. Vi reserverar oss för ändringar med anledning av pandemin.

Anmälan senast den 28 september till dtv@drottningholmsteaternsvanner.se eller telefon 08-556 931 12

Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum

Specialvisning av Arkadien – ett förlorat paradis

Vi är glada att kunna bjuda in till en specialvisning av Nationalmuseums utställning Arkadien – ett förlorat paradis! Från antik litteratur och dikter från renässansen kom bilden av att Arkadien var en plats med orörd natur, där herdar och herdinnor kunde vila i gläntor intill porlande vattenkällor. Nationalmuseum har omformat sin visningsverksamhet efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla visningar är utanför museets ordinarie öppettider. Endast en grupp per timme och utställning.
Tid: torsdagen den 5 november kl 18.00

Pris: 365 kronor per person. Max 20 personer. Betalning efter bekräftelse om plats.

Inställt på grund av Coronapandemin.

Anmälan senast den 30 oktober till dtv@drottningholmsteaternsvanner.se eller telefon 08-556 931 12