Fotograf: Bengt Wanselius

Program för medlemmar

Drottningholmsteaterns Vänner ska, förutom att stödja föreställningsverksamheten på Drottningholms Slottsteater, också öka kunskapen och intresset kring teaterns verksamhet och den tid som teatern representerar. Som medlem i Vänföreningen har man, utöver det program som teatern erbjuder, tillgång till unika kulturevenemang, intressanta föreläsningar och besök i spännande 1700-talsmiljöer under hela året samt musik och kulturresor i Sverige och utomlands.

Om du inte redan är medlem, köp ett medlemskap här. Välkommen!

Mezzosopranen Annastina Malm Foto: Tran Nguyen Ngoc

Årsmöte Drottningholmsteaterns Vänner med föredrag om teaterns originalkulisser

Datum: Onsdag den 22 maj 2024
Tid: 18.00 – c:a 20.00
Plats: Déjeunersalongen, Drottningholms Slottsteater.

Välkommen till Årsmöte för Drottningholmsteaterns Vänner!
Åsa Tillman, teknisk chef på Drottningholms Slottsteater, inleder med att berätta om kulturarvet, teaterns originalkulisser vars försiktiga konservering nu förbereds.
Därefter följer årsmötet under ledning av ordförande Wilhelm Lüning.
Vi avslutar med lättare förtäring och mingel.
Drottningholms Slottsteaters originalkulisser är en samling som består av 600 föremål varav merparten är tillverkade på Drottningholm. Scenbilderna är designade och ibland till och med målade av kända europeiska eller svenska konstnärer som t ex Louis-Jean Desprez, Johan Pasch och Jean Eric Rehn. Läs mer om kulisserna.

Anmäl dig här.

Skådespelaren Jacques Marie Boutet de Monvel.

Vännernas Högtidssammankomst 2024

Välkommen till Drottningholmsteaterns Vänners årliga försommarfest den 10 juni på Drottningholmsteatern!

HM Drottningen deltar i festligheterna som bjuder på sång, musik och dans med årets stipendiater samt med en ensemble ur Drottningholmsteaterns orkester i ett lustfyllt divertissement. Arrangemang av Tuvalisa Rangström, musikalisk ledning av Elin Gabrielsson.

Tid: måndagen den 10 juni 2024 kl. 16.45
Pris: 345 kronor
Ta gärna med en gäst!
Biljetterna skickas ut via e-mail från teaterns biljettleverantör Nortic.

 

foto: Markus Gårdner

Intresseanmälan: Utlottning fribiljetter till förberedande genrep ”Armide”

Utlottning av biljetter till förberedande genrep

Jean-Baptiste Lully’s Armide på Drottningholms Slottsteater

Drottningholms Slottsteater hälsar dig som medlem i Drottningholmsteaterns Vänner välkommen att närvara vid ensemblens första repetition inför publik, det förberedande genrepet.  Biljetterna lottas.
För att vara med i utlottningen ska anmälan göras senast den 25 april. 
Biljetterna till förberedande genrep är mycket eftertraktade och vi vill därför be dig tänka på att dessa biljetter är personliga och en förmån endast för medlemmar i Drottningholmsteaterns Vänner.
Datum utlottning: Torsdag den 2 maj 2024, meddelande om du vunnit biljetter 7-9 maj 2024.
Biljetterna skickas därefter ut elektroniskt via teaterns biljettleverantör Nortic.

För att be att få sitta tillsammans med en annan medlem, vänligen ange den personens namn och medlemsnummer i kommentarsfältet när du anmäler dig till utlottningen via webben.

Gravyr Trapphuset Drottningholms Slott Nicodemus Tessin d.a. och W.Swidde 1670-1694

Den katastrofala avskedsaudiensen – etikett och inredning på Gustav III:s Drottningholm fullbokat

”Aldrig har någon dag varit mera missgynnande emot etiquetter än denna…” skriver kammarherren Gustaf Johan Ehrensvärd i sin journal den 15 juli 1779. När den österrikiske ministern, greve von Kageneck, togs emot i avskedsaudiens hos Gustav III på Drottningholm gick det mesta på tok. Under visningen i slottet följer vi i Kagenecks spår och får såväl en inblick i dåtidens stelbenta och många gånger skrattretande hovetikett, som ett ”hemma-hos-reportage” från Gustav III:s Drottningholm.”

En guidning på Drottningholms Slott Stina Odlinder Haubo, kulturhistoriker med en fil.kand. i konstvetenskap som har arbetat som intendent vid Kungl. Husgerådskammaren och Nationalmuseum. Numera arbetar hon på frilansbasis som arkivforskare och skribent, föredragshållare och reseledare. I egenskap av forskare och författare medverkar hon i bokverket De Kungliga Slotten, samt i böcker om svensk herrgårdskultur, arkitektur och möbelkonst. 

Datum: Torsdag 29 augusti 2024
Tid: 17.00 – ca 18.30
Plats: Drottningholms Slott
Pris: 250 kr per person
Visningen är endast för medlemmar. Antalet platser är begränsat.

 

Foto: Markus Gårder

Armide av Jean-Baptiste Lully på Drottningholms Slottsteater 2024

Boka biljetter till sommarens storslagna operaföreställning ”Armide”

Drottningholmsteaterns scen är perfekt för storslagen fransk barockopera, den spektakulära genre som Lully skapade för Ludvig XIV:s hov. Med Armide nådde Jean-Baptiste Lully 1686 kulmen av sin karriär. Övernaturliga väsen speglar trollkvinnan Armides och riddaren Renauds mentala tillstånd när de slits mellan glädje och skräck, verklighet och fantasi. Operan är som Bergmans Scener ur ett äktenskap, i barockstil, där huvudpersonerna går igenom passionens alla tillstånd, säger regissören Florent Siaud.
Möjligheten till förköp (exklusivt för oss som är medlemmar i Vänföreningen) är slut för i år, men det går bra att köpa biljetter till Armide genom att gå in på teaterns hemsida där det även finns mer information om verket : Armide 2024 SVE — Drottningholms Slottsteater (dtm.se).

Sven X:et Erixons porträtt av Jussi Björling ingår i Kungliga Operans konstsamlingar.

Visning av Kungliga Operans konstsamling fullbokat

Sven X:et Erixons porträtt av Jussi Björling, är ett av många intressanta konstverk som hänger på Kungliga Operan i Stockholm. Följ med på en unik visning av samlingen med Eva Sundler Malmnäs som redan 1976 fick en temporär anställning som Operans konstförvaltare och ingick i en liten arbetsgrupp som 1989 fick i uppdrag att ansvara för utplaceringen av samlingarna under den då pågående renoveringen. 

Eva Sundler Malmnäs är filosofie doktor och f d universitetslektor i konstvetenskap vid Stockholms Universitet samt styrelsemedlem i Drottningholmsteaterns Vänner. Hennes avhandling Isaac Grünewalds scenografi 1920-30 var ett pionjärarbete inom modern scenografiforskning, hon har praktisk teatererfarenhet ifrån bl. a Drottningholmsteatern och var under många år  Operans konstförvaltare. Exponeringen av konstverken i operahuset bär hennes signatur.

Datum: Onsdag 18 september 2024
Tid: 16.00 – ca 17.30
Plats: Kungliga Operans sceningång
Pris: 240 kr per person

Visningen är endast för medlemmar.