Logo - Drottningholmsteaterns vänner

Drottningholmsteaterns vänner

Bli medlem!
Som medlem i vänföreningen har du en rad förmåner bl a förköp av biljetter till slottsteaterns föreställningar, inbjudningar till unika kulturevenemang samt musik- och kulturresor i Sverige och utomlands.
Läs mer >>>

Kontakt:
Drottningholmsteaterns Vänner
Box 6
178 02 DROTTNINGHOLM
Eva Bäckvall Nihlén, kanslichef
Telefon: 08-556 93 112
dtv@drottningholmsteaternsvanner.se
Plusgiro 152148-3
Bankgiro 5292-4339

Lite infotext

Program

Vänföreningen erbjuder unika kulturevenemang, intressanta föreläsningar, besök i spännande 1700-talsmiljöer samt resor i Sverige och utomlands. Som medlem kan du boka och betala evenemang direkt på denna sida. Evenemangsbokning och betalservice administreras av Föreningshuset på uppdrag av Vänföreningen.

Besök på Konstakademien

I vår serie svenska akademier instiftade på 1700-talet har turen nu kommit itll Konstakademien. Allt började 1735 på Stockholms slott med konstnärerna som arbetade med inredningen. Det nybyggda slottet kulle göras både vackert och funktionellt och till det behövdes kvalificerade krafter. Kunskaperna från slottsbygget i kombination med Gustav III  intresse för kultur- och samhällsutveckling blev till en akademi som formaliserades av kungen 1773 och fick namnet Kongliga Målare och Bildhuggare Academien. Den här kvällen tar intendenten Eva-Lena Bengtsson med oss på en resa genom Akademiens historia och omfattande samlingar.

Plats: Konstakademien
Tid: Onsdag den 13 september klockan 17:30
Pris: 195 kronor

Anmälan senast den 29 augusti

Anmäl dig här >>>

Teaterhistorisk salong

Välkommen till teaterhistorisk salong med Eva Sundler Malmnäs!

Exklusivt för oss kommer Eva att visa sin privata samling av dekor- och kostymskisser från 1700-talet och framåt och berätta o dessa ur ett scengrafi-

historiskt perspektiv. 

Eva Sundler Malmnäs är fil dr i konstvetenskap och har skrivit ett flertal böcker i ämnet om bland andra Isaac Grünewald och Ingmar Bergman. Eva är ledamot i Drottningholmsteaterns Vänner styrelse.   

OBS! Evenemanget kan bara bokas på telefon 08-556 931 12 eller dtv@drottningholmsteaternsvanner.se

           

Plats: Sveavägen 79
Tid: Tisdag den 24 oktober klockan 18:00
Pris: 195 kronor

Anmälan senast den 10 oktober

Anmäl dig här >>>

Den Moderna Kvinnan

Vi har fått en unik möjlighet till en specialvisning av utställningen Den Moderna Kvinnan som Millesgården presenterar i samband med Finlands 100-årsjubileum. I utställningen möter vi fyra konstnärer som spelade en avgörande roll i den finska konsthistorien från det sena 1800-talet och under större delen av 1900-talet. Bland andra Helene Scherfbeck och Sigrid Schauman.

Museichefen Onita Wass kommer att visa utställningen för oss och värd för kvällen är Carl-Gustaf Petersén     

Plats: Millegården
Tid: Torsdag den 9 november klockan 17:30
Pris: 120 kronor

Anmälan senast den 25 oktober

Anmäl dig här >>>

Vännernas julkonsert med bland andra mezzosopranen Anna Zander

Året avslutas traditionsenligt med en stämningsfull julkonsert i Drottningholms slottskyrka. Mezzosopranen Anna Zander medverkar tillsammans med och lutenisten Karl Nyhlin och Drottningholmsteaterns musikaliska ledare Maria Lindal på violin.

Anna Zanders passion är den tidiga musiken men hennes repertoar innehåller musik från renässansen till nyskrivet. Med sin vackra röst och unika musikaliska förmåga är hon en mycket efterfrågad sångerska både som solist och ensemblemusiker i Sverige och utomlands.

Karl Nyhlin är engagerad av operahus och orkester över hela världen och anses ara den ledande lutenisten i sin generation. 

Glögg serveras i teaterns Déjunersalong från klockan 16.15

Boka redan nu eftersom antalet platser i kyrkan är begränsat.

Ta gärna med dina vänner!


Välkommen!Plats: Drottningholms slottskyrka
Tid: Lördag den 9 december klockan 17:00
Pris: 300 kronor

Anmälan senast den 1 december

Anmäl dig här >>>

Smycken på porträtt med fil dr Göran Alm

Vi inleder det nya året med en kväll om smyckehistoria med fil dr Göran Alm.

Med utgångspunkt i kvinnoporträtt i Svenska satens porträttsamling på Gripsholms slott får vi följa med på en spännande resa genom den internationella smyckehistorien från renässansen till våra dagar.

Plats: Kristinehovs Malmgård
Tid: Tisdag den 23 januari klockan 18:00
Pris: 350 kronor

Anmälan senast den 15 december

Anmäl dig här >>>

Framtidens musik med dåtidens instrument?

Välkommen till en konsert och specialvisning på Stiftelen Musikkulturens Främjande, ett fascinerande museum med en privatsamling äldre musikinstrument främst från 1700- och 1800-talet! Här finns även konst, möbler och originalmanuskript av bland andra Mozart, Beethoven och Chopin. Museets intendent Göran Grahn är vår ciceron. Kvällen avslutas med en konsert med musik av bland andra Händel och Bartók  Mark Tatlow, tidigare konstnärligledare på Drottningholmsteatern medverkar tillsammans med elever från Lilla Akademien.                      

Plats: Stiftelsen Musikkulturens Främjande
Tid: Torsdag den 15 februari klockan 09:00
Pris: 280 kronor

Anmälan senast den 24 januari

Anmäl dig här >>>

Loa Falkman och Hillevi Martinpelto i Salieri vs Mozart

Välkommen till en kväll på Folkoperan och Salieri vs Mozart. Den här produktionen är en sammansättning av de båda enaktarna Mozart och Salieri av Nikolai Rimskij-Korsakov och Prima la musica e poi le parole av Antonio Salieri.

Jonas Forsell står för idé och musikaliskt arrangemang. Scenograf och kostymör är Agnes Östergren och regisserar gör Tobias Theorell. I rollen som Salieri ser vi Loa Falkman och som Eleonora, Hillevi Martinpelto       

Plats: Folkoperan
Tid: Tisdag den 6 mars klockan 19:00
Pris: 410 kronor

Anmälan senast den 15 februari

Anmäl dig här >>>

 

PROGRAMVERKSAMHETEN

Drottningholmsteaterns Vänner ska, förutom att stödja Drottningholms Slottsteater ekonomiskt, också öka kunskapen och intresset kring slottsteaterns verksamhet och den tid som teatern representerar.  Som medlem i vänföreningen har man, utöver det program som slottsteatern erbjuder, tillgång till unika kulturevenemang, intressanta föreläsningar och besök i spännande 1700-talsmiljöer under hela året samt musik och kulturresor i Sverige och utomlands.

Om du inte redan är medlem kan Du ansöka och betala ditt medlemskap här. Vällkommen!